Archiwum

W okresie od 25 listopada do 31 grudnia 2019r. Fundacja św. Jadwigi realizuje projekt pt. „Wspólnie budujemy lepszą przyszłość”. Jego celem jest tworzenie warunków do spotykania i poznawania się ludzi, budowania wzajemnego zaufania, zrozumienia i trwałych dobrych relacji oraz bycie inspiracją do angażowania się w działalność społeczną na przykładzie działań naszej Fundacji.

Elementem projektu jest spotkanie integrujące, które odbędzie się w dniu 30.12.2019r. o godz. 18.00 w Domu Notre Dame, przy ul. Św. Marcina 12 we Wrocławiu.

Przed nami kolejne praktyki zawodowe dla młodych ludzi z Ukrainy, którzy oprócz zdobycia doświadczenia zawodowego, chcą także poznać nasze piękne miasto i jego historię oraz poczuć  niepowtarzalną atmosferę Wrocławia i doświadczyć jego otwartości i gościnności.

Tegoroczne praktyki ukraińskie wpisane zostały w projekt realizacji zadania publicznego „Spotkania wrocławskie”, który uzyskał wsparcie Urzędu Miasta Wrocławia.

Festyn „Uczymy się ratować życie”

„Uczymy się ratować życie” pod tym hasłem odbył się kolejny już piknik dla dzieci z okazji Dnia Dziecka zorganizowany przez naszą Fundację. Kilkadziesiąt dzieci z wrocławskich parafii miało okazję pobawić się, ale też przypomnieć sobie zasady bezpiecznego wypoczynku nad wodą. Profesjonalni ratownicy z „Fundacji Wodna Służba Ratownicza” opowiadali dzieciom o ratowaniu życia, pokazywali sprzęt ratowniczy . cedb1792 ddd1 4d55 88a1 5f95abc92290

Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowska Fundacja im. Św. Jadwigi gorąco dziękuje wszystkim ludziom wielkiego serca za pomoc i zaangażowanie w świąteczną akcję „Wielkanocna Paczka dla Rodaka ze Lwowa ” współorganizowaną przez naszą Fundację. Dzięki Państwu udało się zebrać i dostarczyć na Ukrainę żywność, słodycze, środki czystości i artykuły higieniczne. Na nasze konto wpłynęły też pieniądze, które zostaną przeznaczone na pomoc dla naszych rodaków we Lwowie. Bardzo serdecznie dziękujemy Wszystkim, szczególnie zaś dzieciom i młodzieży z wrocławskich szkół i przedszkoli, którzy  z wielkim zaangażowaniem włączyli się w naszą akcję.

Serdecznie dziękujemy zarówno w imieniu własnym, jak i w imieniu Obdarowanych.

PRAKTYKI ZAWODOWE W NIEMCZECH
pięciotygodniowe

w  projekcie:

• wprowadzający tygodniowy kurs językowy w Niemczech,
  • miejsce praktyki dedykowane dla konkretnego kandydata,
  • zaświadczenia o odbyciu praktyki,
  • zakwaterowanie w niemieckich rodzinach.

Termin projektu: 25.08-28.09.2019r.

aktualizacja (16.10.2018). Praktyki ukraińskie edycja 2018 już na półmetku! Za nami wiele wydarzeń z udziałem Praktykantów, wiele doświadczeń i wrażeń. A w planach kolejne wydarzenia i spotkania.

Dzięki temu tegoroczne praktyki wpisane zostały w projekt „Spotkania wrocławskie”, który uzyskał wsparcie Urzędu Miasta Wrocławia. Dziękujemy za zainteresowanie naszym projektem! Cieszymy się każdym spotkaniem, które ubogaca pobyt Praktykantów we Wrocławiu.

1 października 2018 roku Praktykanci zostali zaproszeni na Politechnikę Wrocławską. Podczas tej wizyty będą mieli okazję uczestniczyć w uroczystościach związanych z Inauguracją Roku Akademickiego.

To już w sobotę 29.09.2018r. odbędzie się to wyjątkowe wydarzenie, które stało się tradycją spotkań wrocławskich organizowanych przez Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowską Fundację im. św. Jadwigi.

Liczymy na udział mieszkańców Wrocławia – Rodzin, które goszczą w swoich domach Praktykantów, Pracodawców, którzy zorganizowali te praktyki i wielu osób zaangażowanych w projekt praktyk.   Bohaterami tego dnia będą oczywiście Praktykanci z Ukrainy,

Zgodnie z tradycją, pierwszą sobotę po przyjeździe do Polski, Praktykanci spędzają w Częstochowie. Podczas tego pobytu jest czas na zwiedzanie, refleksję modlitewną, wspólny śpiew, a na koniec dnia - udział w Apelu Jasnogórskim w Kaplicy Cudownego Obrazu.